W dzisiejszych czasach ludzie zaczynają się bawić w kuchni. Należy przyznać, że obecnie nie zawsze pragniemy jeść standardowe obiady naszego państwie czyli rosół z makaronem , a dodatkowo schabowy z ziemniakami i surówką. W kuchni warto się bawić oraz dodatkowo eksperymentować, ponieważ można stworzyć rzeczywiście ciekawe dania, którymi zaskoczymy wszystkich naszych znajomych i zarazimy ich tym wspaniałym hobby. Warto tutaj powiedzieć, że gotowanie stało się bardziej popularne dzięki wielu programom kulinarnym, które można spostrzec w telewizji. Widzimy często jak ludzie, których zamiłowaniem jest gotowanie nagle przyrządzają wspaniałe dania, którymi zachwycają wręcz smakoszy. Należy powiedzieć, że dużo osób dzięki takim programom preferuje się szkolić , a dodatkowo zdobywać nowe doświadczenia. Wiążą z tą pasją swoje życie i chcieliby pracować w najlepszych restauracjach. W tym momencie coraz większą popularność zdobywa w branży restauracyjnej kuchnia molekularna. Tutaj jest to połączenie zamiłowania do edukacji wraz z pasją do gotowania i w ten sposób powstała nowa sztuka kulinarna. Termin ten jest znany już od 1988 roku kiedy to chemik i fizyk postanowili poeksperymentować z jedzeniem, niemniej jednak dopiero w obecnych czasach zdobywa niesamowitą popularność. Jest to kuchnia wytworna, ekskluzywna i elegancka, a przygotowane w ten sposób dania odróżniają się zarówno wspaniałym smakiem jak i wyglądem. Warto tutaj jednakże zaznaczyć, że jest to sztuka bardzo trudna i trzeba się długo szkolić i eksperymentować, a też korzystać z odpowiednich przyrządów.
Zobacz więcej: Sous Vide.